Project: Virtuele tour door monumentaal park Mariëndaal

In 1392 werd ten noordoosten van het huidige landhuis Mariëndaal het augustijnenklooster Mariënborn gesticht. De monniken die in het klooster leefden hebben het huidige landschap vorm gegeven. In 1580 werd het klooster opgeheven; de gebouwen werden gesloopt en de landerijen verkocht.

Wij mogen deze geschiedenis weer een beetje laten herleven. Door middel van een virtuele tour kunt u het oude klooster van binnen bekijken. In opdracht van Geldersch Landschap & Kastelen hebben wij voor deze unieke beleving:

  • Het grasveld geëgaliseerd en ingezaaid.
  • Een monument geplaatst: Een stalen poort.
  • Rondom het monument grasbetonblokken geplaatst.
  • Op de plaats waar de buitenmuren van het klooster hebben gestaan een beukenhaag aangeplant.

Stalen poort. Begin punt van de route.

App

Om de geschiedenis van het klooster te herbeleven heeft u de app ‘Klooster Mariënborn’ nodig. Deze kunt u vinden in uw appstore van uw telefoon.

Het beginpunt is de stalen poort. Stap hier doorheen en ontdek de geschiedenis! Van het klooster zelf is weinig te zien. Maar kijk je door de bogen van de poort, dan zie je binnen de nieuw aangeplante haag de oorspronkelijke kloosterlocatie. De bron, waar het klooster naar vernoemd is, is er nog wel. Dat is de vijver aan het einde van het veld, het laagst gelegen punt van het landgoed. Hier hebben wij eerder aan de erosiebestrijding van de vijver gewerkt. Dit project krijgt binnenkort nog een vervolg.