Het heuvelachtige Landgoed Mariëndaal ligt aan de noordkant van Arnhem.

In 1392 werd even ten noordoosten van het huidige landhuis Mariëndaal een augustijnenklooster gesticht. Van het klooster zijn alleen grafzerken over. Er staat er een bovenaan de Middellaan opgesteld als ‘stenen tafel’.

In 1791 kwam het landgoed in handen van de Arnhemse burgemeester mr. J.N. van Eck. In 1857 werd het 18e-eeuwse huis ingrijpend verbouwd en vergroot tot het huidige huis. Het oude interieur is verloren gegaan. Het huis is in erfpacht uitgegeven en niet toegankelijk voor publiek.

Door het heuvelachtige landschap is er sprake van erosie. Bij stortbuien loopt het water langs de heuvels richting de eendenvijver waarbij er veel grond wordt meegenomen. We hebben hier het zigzagpad hersteld en de randen van de vijverwanden bekleed met cortenstaal om erosie tegen te gaan.

Wilt u dit landgoed (en ons werk) zelf gaan bekijken? Het is een bezoek meer dan waard. Door het gebied loopt een wandelroute van 3 kilometer. Onderweg kunt u wat drinken bij de zorgboerderij en er is een aangepaste route voor rolstoelen en kinderwagens van 1,5 kilometer.
Meer informatie vindt u op de website van het Geldersch Landschap: https://www.glk.nl/landschappen-kastelen/locatie/landgoed-mariendaal