Hofmeijer construeert mega brede combitool met computergestuurde spuitboom

Dit artikel is te vinden in de derde editie van Fieldmanager.

Bij Hofmeijer hebben wij een innovatieve machine ontwikkeld door drie combitools van het merk GKB samen te voegen. Hierdoor is een werktuig ontstaan dat een werkbreedte heeft van 5,20 meter en gebruikt kan worden voor het onderhoud van sportvelden. De combitools zijn aan elkaar gekoppeld door middel van een hydraulisch opklapbaar frame.

Wat deze machine uniek maakt, is de toevoeging van een spuitboom en de mogelijkheid om de spuitdoppen automatisch te sluiten. Hierdoor kan de machine zowel mechanische onkruidbestrijding/ beluchting uitvoeren als vloeibare meststoffen of andere vloeibare producten toe te passen om het gras te voeden of de bodem te verbeteren. De trekker die de machine voorttrekt is uitgerust met GPS, waardoor nauwkeurige en plaats specifieke toepassing van de vloeibare meststoffen mogelijk is. Het computersysteem zorgt ervoor dat de spuitdoppen automatisch sluiten wanneer de trekker over reeds behandelde gebieden rijdt, dit geeft een optimale verdeling. De bemesting wordt geprogrammeerd door langs de terreinafscheiding te rijden, een kaart te maken en vervolgens rijstroken van 5,20 meter breedte automatisch in te tekenen voor de trekker.

Het idee voor deze innovatieve machine bestaat al drie jaar, omdat wij de behoefte zagen van vaker mechanische onkruidbestrijding in combinatie met bemesting. Het was echter lastig om een leverancier te vinden die hiervoor een speciale machine voor wilde bouwen, dus hebben we het zelf opgepakt. We noemen de nieuwe machine de Combifeeder. Deze veelzijdige machine maakt het mogelijk om diverse onderhoudswerkzaamheden, zoals wiedeggen, prikrollen en vloeibare producten aanbrengen, uit te voeren met één machine.